MD-2025, mun. Chișinău, str. N. Testemiţanu, 29
Lu
8-17
Ma
8-17
Mi
8-17
Jo
8-17
Vi
8-17

8-12
Du

Întrebări frecvente

Pagina principală » Întrebări frecvente

Tomografie Computerizată

Rezonanța Magnetică Nucleară

Radiografia digitală

Întrebări generale

Ce este investigaţie prin computer tomografie (CT) ?

Tomografia computerizata (CT) este cunoscută și sub numele de "scanare CAT”. Tomografia vine de la cuvântul grecesc "tomos" care înseamnă "felie" sau "secțiune" si graphia care înseamnă "scriere".
Investigația prin CT este o procedură de diagnosticare non-invazivă (fără înțepătura/ tăiere a pielii sau mucoaselor) si nedureroasă, care utilizează razele X și tehnologii moderne computerizate.
Fiecare rotație a scanner-ului durează mai puțin de o secunda si oferă o imagine detaliată volumetrică tridimensionale (imagine 3-D) a diferitor părți ale corpului, inclusiv oasele, mușchii și organele interne pe axele orizontală sau axiale (numite felii / slides – in engleza).
Toate imaginile sunt salvate pe computer si pot fi supuse postprocesării in vederea obținerii de reconstrucții in orice plan, utile pentru medic in vederea stabilirii diagnosticului. De asemenea, ele pot fi imprimate pe film si scrise pe un CD.
In timpul unei investigației prin tomografie computerizata (TC), pacientul este poziționat pe o masa glisanta, atașata la scanner-ul CT, care este un dispozitiv de forma circulara.

Care sunt beneficiile examinarii CT?

Examinare nedureroasă, de scurtă durată, neinvazivă şi precisă. Vizualizează osul, organele interne, țesutul moale și vasele în același timp. Este foarte rapidă – în situații de urgență poate salva viaţa pacientului prin precizia diagnosticului.
Este mai puțin sensibilă la mișcările pacienților decît IRM, de aceea poate fi utilizată și la pacienții agitați. Se poate realiza și în prezența dispozitivelor implantabile care sunt interzise la IRM (de exemplu stimulator cardiac).

Ce documente trebuie să aduc cu mine în ziua examinării?

În ziua examenului trebuie să prezinți:
Buletinul de identitate;
Trimiterea de la medicul curant;
Dacă dispuneţi de examinările precedente (radiografii, ecografii, computer tomografii sau rezonanțe magnetice);
Analizele de sînge (ureea, creatinina), dacă investigația se va face cu contrast.

Cât durează o investigaţie CT?

În mod obişnuit o investigaţie CT se desfăşoară pe parcursul a 3 – 5 minute, iar dacă se doreşte explorarea mai multor segmente succesiv sau dacă se va face cu contrast, se poate ajunge până la 30 minute.

Cum trebuie să fiu pregătit pentru investigaţia CT?

Pentru anumite tipuri de examinări CT este necesară pregătirea pacientului înainte de procedură, prin administrarea orală de substanţă de contrast şi/sau injectarea intravenoasă a acesteia, facilitând astfel un diagnostic corect şi complet al afecţiunilor investigate;
Pentru investigaţiile CT la care este necesară injectarea substanţei de contrast, pacientul va trebui să efectueze unele analize de laborator (ureea şi creatinina), anterior examinării;

Dacă pacientul a efectuat o examinare radiologică cu substanţă de contrast anterior examinării CT, este necesar ca între cele două investigaţii să treacă un interval de minimum 5 – 7 zile pentru a facilita eliminarea completă a acesteia din organism;
Pentru examinarea abdomenului, pacientul nu trebuie să consume hrană solidă în dimineaţa zilei efectuării investigaţiei. În cazurile în care se doreşte o evaluare corectă şi completă a colonului, poate fi necesară efectuarea unei clisme înaintea efectuării tomografiei.

Ce este substanța de contrast?

Este o substanța farmaceutica iodata ce permite anumitor țesuturi să se vadă mult mai clar comparativ cu altele (îmbunătățește rezoluția în contrast). Administrarea substanței de contrast se face oral sau intravenos. Substanța de contrast NU este radioactivă – nici cea orala nici cea intravenoasă.
Eliminarea din corp se va face în mod natural în cîteva ore de la administrare, majoritar prin urină.
În cazul în care examinarea necesită administrare de contrast, trebuie să anunți personalul medical dacă ai alergie la iod sau la orice alte substanțe (praf, polen, detergenți, medicamente) sau dacă suferi de afecțiuni care î-ți alterează funcția rinichiului.

Pot să mă mișc în timpul investigației?

După ce operatorul v-a poziţionat pe masă, pacientul este rugat să nu se mişte. În timpul unor investigaţii, cum sunt cele ale segmentelor torace sau abdomen, vi se va spune să vă ţineţi respiraţia pentru scurt timp (câteva secunde). Acest lucru elimină neclaritatea imaginilor cauzată de artefactele de mişcare.

Care sunt riscurile pentru o examinare CT?

Există un risc minimal de iradiere, dar acurateţea efectuării investigaţiei depăşeşte cu mult acest risc;
Există riscul alergiei la substanţa de contrast iodată. Reacțiile la substanța de contrast sunt rare și de aceea este nevoie să răspundeți cu sinceritate la cîteva întrebări privitoare la alergii și la starea de sănătate a aparatului tău renal. Medicul radiolog va decide dacă se poate efectua examinarea cu contrast și, daca nu, vă v-a îndruma spre o alta investigație care să aducă informații similare fără contrast – Rezonanță Magnetică sau ecografie.

Care sunt contraindicațiile?

Contraindicațiile principale sunt:
Sarcina, posibila sarcină;
Alergie la substanţa de contrast (compuşi de iod);
Insuficienţa renală;
Insuficienţa cardiacă;
Diabetul zaharat decompensat;
Starea generală gravă;
Mielomul multiplu.
În toate aceste cazuri trebuie evaluat care este raportul risc/beneficiu și luată decizia corectă pentru a putea stabili un diagnostic corect.

Ce este investigatia prin rezonanta magnetica?

Rezonanța Magnetică Nucleară, denumita pe scurt - RMN este o metodă de examinare vizuală absolut inofensivă si este una dintre cele mai precise metode de diagnostic care folosește un câmp magnetic și impulsuri de radiofrecvență pentru obținerea imaginilor.

Echipamentul de rezonanță magnetică SIEMENS Magnetom Skyra 3 Tesla existent în Centrul nostru stabilește un nou standard de eficiență în domeniul imagistic, fiind un instrument decisiv în diagnosticarea rapidă si precisă a afecțiunilor părților corpului și a organelor interne la rezoluție înaltă. Durata mică de examinare, de 15-60 de minute, asigură un confort sporit pacienților.

Cum ne pregătim pentru RMN?

În funcţie de tipul de examinare, este posibil ca medicul să vă ceară să nu mâncați nimic cu 5-6 ore înainte de testare. Dacă nu vi se fac alte recomandări , Va puteți urma ritmul zilnic obișnuit și, dacă urmați un anumit tratament, vă puteți lua medicamentele în mod normal
Noi, Vă rugăm să veniți la Centrul “Euromed Diagnostic” сu 20 minute înainte de timpul programat.
Să aveți la DVS originalul sau copiile de pe documentele medicale, care descriu intervențiile pe care le-ați avut cu aplicarea implanturilor metalice sau electronice în corp (indeferent de locul implantării). A ține cont că scanarea le poate deteriora.

În dependență de caracteristică tehnică a implanturilor din corpul DVS, investigația prin RMN se va programa pentru un timp permis pentru impactul cîmpului magnetic sau se va anula complet.
Asadar, daca aveți proteze articulare metalice, valve cardiace artificiale, defibrilator cardiac implantabil, stimulator cardiac, pompa de insulina, agrafe chirurgicale, implanturi cohleare, placi, suruburi, plombe metalice sau plasa de sarma, nu veți putea efectua acest tip de investigatie.
Pentru a intra în sala de investigații, Dumneavoastră veți fi rugat să lăsaţi obiectele care nu sunt compatibile cu câmpul magnetic într-un loc sigur în camera de pregătire a pacientului. Aceste obiectele sunt: monede, bijuterii, ceasuri, carduri bancare, dispozitive auditive, chei, agrafe metalice şi alte obiecte metalice.

Eventual o să fiţi rugat să îmbrăcaţi halatul de unica folosinţă pentru a evita interferenţa de la metalul curelei şi fermoarului.

Cum se desfăşoară investigaţia?

Pentru efectuarea examinarii, te vei aseza pe o masa mobila care va intra complet in interiorul tubului. Scannerul creeaza un camp magnetic puternic in jurul tau, in timp ce undele radio sunt directionate catre corp.
În timpul examinării vei fi singur în sala de examinare, iar comunicarea cu personalul medical se va face prin intermediul unui microfon. Echipa medicală este foarte aproape de tine, în spatele unui geam special, şi te vor vedea şi te vor auzi pe parcursul întregului examen. Pentru a chema echipa medicală sau pentru a ne spune ceva, ai la dispoziţie o sonerie pe care o vei ţine în mână.
Examenul poate fi întrerupt în orice moment dacă este cazul.

Voi simţi ceva în timpul examinării?

În timpul examinării vei auzi zgomote ritmice, destul de puternice, produse de aparat în timpul funcţionării. Pentru a diminua disconfortul creat de aceste zgomote, vei avea căşti antifonice.
Examinarea RMN este lipsită de durere şi destul de confortabilă. Cerinţa principală este nemişcarea.
În anumite cazuri, poate fi nevoie de o injecţie cu substanţă de contrast, pentru o mai bună vizualizare a ariilor de interes. Injecţia se va face intravenos

Pot să mă mişc în timpul investigaţiei RMN?

După ce operatorul v-a poziţionat pe masă, pacientul este rugat să nu se mişte. În timpul unei investigaţii cum este examinarea abdomenului , vi se va spune să vă ţineţi respiraţia pentru scurt timp (10 - 20 secunde). Acest lucru elimină neclaritatea imaginilor cauzată de artefactele de mişcare.

Cât durează un examen RMN?

Pregătirea pentru examen şi completarea chestionarului poate dura aproximativ 15 minute.
O investigaţie RMN obişnuită durează 20-40 minute pentru un segment, dar se poate prelungi daca este necesar (ex. administrare de substanţă de contrast) până la o oră;

Cum stiu dacă am nevoie de substanţă de contrast?

În multe cazuri examinarea RMN se poate realiza fără substanţă de contrast.
În funcţie de patologia existentă, în anumite situaţii medicul imagist o să Vă propună administrarea substanţei de contrast pentru a vizualiza mai detaliat patologia.
Înainte de administrarea substanței de contrast o să comunicați cu medicul asistenta medicală pentru a identifica lipsa contraindicațiilor

Pot efectua investigaţia RMN dacă sunt gravidă?

Este dificil de răspuns la această întrebare cu un simplu da sau nu. Investigaţia RMN este considerată nedăunătoare din acest punct de vedere, cu toate acestea, nu există încă informaţii concludente privind gradul de siguranţă pe care îl prezintă investigaţia atât pentru femeia gravidă, cât şi pentru fetus.
Deşi nu există contraindicaţii medicale în acest sens, investigaţiile RMN nu se efectuează în general la femeile aflate în primele 12 săptămâni (primul trimestru) de sarcină. În mod obişnuit, medicii specialişti nu recomandă efectuarea acestor investigaţii la femeile însărcinate decât în cazuri de urgenţă. În funcţie de diagnosticul suspectat, se poate recomanda efectuarea unor investigaţii cum ar fi ultrasunetele, pentru diagnosticarea unor afecţiuni.
Dacă există recomandări specifice pentru RMN, medicul Dvs. poate consulta un medic imagist pentru determinarea justificării alegerii unei metode sau a alteia optime de diagnostic, înainte de începerea investigaţiei.
Vă recomandăm să vă consultaţi medicul pentru mai multe informaţii în acest sens.


Rezonanța Magnetică Nucleară cu contrast, care sunt riscurile?

Substanţa de contrast cel mai des utilizată este pe bază de Gadoliniu. Acest produs este de obicei bine tolerat. Sunt posibile reacţii alergice ușoare precum urticaria. Reacţii alergice grave sunt foarte rare.
Anume pentru aceste cazuri veți fi însoțit pe tot parcursul investigației de medici și asistentă medical.

Pot să alăptez după administrarea substanţei de contrast?

Se recomandă de a alăpta din nou copilul după 24 de ore de la administrarea substanţei de contrast.

Contraindicații pentru RMN

Există relativ puține contraindicații pentru RMN:
Prezența în organism a dispozitivelor medicale electronice (stimulator cardiac etc.).
Prezența elementelor metalice în zona investigată (proteze, agrafe, așchii).
Comportamentul neadecvat al pacientului (atac de panică, agitație psihomotorie).
O stare de intoxicație cu droguri sau alcool.
Incapacitatea de a rămâne nemișcat în timpul studiului (de exemplu, din cauza durerii severe sau convulsii).
Necesitatea unor măsuri continue de resuscitare (respirație artificială etc.).
Necesitatea monitorizării constante a semnelor vitale (ECG, tensiune arterială, frecvență respiratorie).

Atrageți atenția:

1. Utilizarea în Centrul nostru a unei tehnici performante cu un tunel larg (60 cm) și o lungime minimă a unei secțiuni drepte (60 cm) exclude aproape complet atacurile de claustrofobie. Datorită acestui fapt, teama de spațiu închis practic a încetat să mai fie o contraindicație pentru RMN în Centrul nostru.
2. Diametrul mărit al tunelului de scanare face posibilă efectuarea examinării, inclusiv pentru persoanele care suferă de obezitate gradul 2 și 3.

3. Capacitatea de a coborî masa tomografului a făcut ca RMN-ul să fie mai accesibil pacienților imobilizați la pat și pacienților cu confuzie.

4. Alăptarea, menstruația, prezența unui dispozitiv intrauterin nu sunt contraindicații pentru RMN.

5. În caz de sarcină, examinarea necesită permisiunea unui medic ginecolog.

Ce este radiografia digitală?

Radiografia digitală - reprezintă o investigație imagistică ce presupune expunerea unei părți a corpului la o cantitate mică de radiații ionizante pentru a produce imagini ale corpului și este cea mai frecvent folosită metodă imagistică radiologică.
Radiologia este o ramură a medicinei asociată cu diverse tehnici de imagistică medical si cea mai utilizată metodă de examinare cu raze X (raze Roentgen) din cadrul radiologiei.
Opinam ca durata scurta de lucru, pretul mic pentru o investigatie prin radiografie, gradul redus de pregatire al pacientului precum si doza mica de iradiere - echivalentul unei expuneri pulmonare este de 2 saptamani de iradiere naturala - face ca radiografia sa ramana o examinare de prima intentie de diagnostic in unele patologii.

Ce afecţiuni depistează radiografia?

Radiografia este indicată în diagnosticul unor afecțiuni traumatice, inflamatorii, infecțioase, tumorale, endocrine etc.

Cum ne pregătim pentru radiografie?

Investigația nu necesită o pregătire prealabilă. În momentul efectuării investigației, pacientul este rugat să-și îndepărteze hainele, bijuteriile, aparatele dentare mobile, ochelarii și alte obiecte metalice care pot interfera cu procedura.

Cum se efectuează radiografia gastrică de contrast?

Prima este o radiografie de ansamblu a cavităților toracice și abdominale pentru a identifica posibilele modificări patologice brute. După aceea, pacientului i se oferă să bea o substanță de contrast. Acesta este sulfatul de bariu. Este o pulbere albă, sigură pentru pacient. Suspensia dizolvată în apă are o culoare albă și are gust de cretă.

Prima fotografie este făcută după două înghițituri. Medicul se uită la relieful pereților esofagului. Apoi, pacientul termină volumul rămas al sticlei. Imaginile ulterioare sunt luate pe o masă cu raze X. În timpul procedurii, pacientul schimbă periodic poziția corpului la cererea medicului. Durata medie a unei radiografii este de aproximativ 40 de minute.

Care sunt recomandări după efectuarea examenului cu bariu ?

Vă rugăm să rețineți că, după studiu, pacientul poate avea constipație în următoarele 2-4 zile. Scaunul este alb sau gri pentru un timp - acest lucru este normal. După finalizarea studiului, se recomandă să beți 1,5-2 litri de apă pură pentru a accelera procesul de eliminare a bariului.
Pe lângă constipație, pacienții pot prezenta greață ușoară după o radiografie cu bariu. Acest simptom ar trebui să scadă pe măsură ce bariul este îndepărtat din organism.

Care este pregatirea pacientului pentru irigoscopie?

În ajun, cînd se începe pregătirea pentru procedură, nu se mănîncă;
Pregătirea intestinului gros:
Clisme evacuatorii:
Seara – 3 clisme;
Dimineață – 3 clisme
Sau:
Administrarea de purgative:
Sol. Duphalac– 200 ml se dizolvă la 1,5 – 2 litri de apă;
Soluția se administrează timp de 2 ore, începînd cu orele 17.00 pînă la 19.00,
În proporții mici, după care vor urma scaune frecvente.
Dimineața se permite un dejun ușor;
Pacienții care au incontinență sau nu pot ține clisma trebuie să aibă un scutec (pampers)

Ce este urografie?

Urografia este considerată una dintre metodele eficiente de examinare a sistemului urinar și a rinichilor, conform căreia medicul poate face un diagnostic final și poate prescrie o terapie terapeutică.
Înainte de examinare se va injecta o substanţă de contrast care se răspândeşte în rinichi, căile urinare şi vezica urinară, oferind o imagine amănunţătă a aparatului renal.

Care este pregatirea pacientului pentru urografie?

Cu 2-3 zile înaintea examinării, bolnavul va consuma un regim fără alimente care conţin celuloză (fructe, legume şi zarzavaturi, paste făinoase, pâine) şi ape gazoase.
- Cu o seară înainte de examinare – o cină uşoară la orele 18:00.
- In dimineaţa examinării – un dejun uşor .
- În ziua examenului bolnavul va mânca ceva usor.

Care sunt contraindicaţii radiografie ?

Investigațiile radiologice nu sunt recomandate femeilor însărcinate și copiilor. Este foarte important ca, în prima parte a sarcinii, femeia să nu fie expusă radiațiilor, deoarece acestea pot produce mutații la nivelul ADN-ului. Atât în cazul femeilor însărcinate, cât și în cazul copiilor, trebuie să se țină cont de același raport risc-beneficiu.
Examenul radiologic cu bariu este contraindicat în: abdomen acut; fistule digestive; hemoragii recente;